loading...
فروشگاه و وبلاگ استودیو انیمیشن اپیکس
پیشاپیش فرا رسیدن عید سعید فطر بر مسلمین جهان مبارک باد

  پیشاپیش فرا رسیدن عید سعید فطر بر مسلمین جهان مبارک باد 


https://rozup.ir/view/1674391/fetr%20matlab.jpg

     
       عید سعید فطر


عید فطر یکی از دو عید بزرگ در سنت اسلامی است که درباره آن احادیث و روایات بیشمار وارد شده است. مسلمانان روزه دار که ماه رمضان را به روزه داری به پا داشته و از خوردن و آشامیدن و بسیاری از کارهای مباح دیگر امتناع ورزیده اند، اکنون پس از گذشت ماه رمضان در نخستین روز ماه شوال اجر و پاداش خود را از خداوند می طلبند، اجر و پاداشی که خود خداوند به آنان وعده داده است.

امیرالمؤمنین علی(علیه السلام) در یکی از اعیاد فطر خطبه ای خوانده اند و در آن مؤمنان را بشارت و مبطلان را بیم داده اند.

خطب امیرالمومنین علی بن ابی طالب علیه السلام یوم الفطر فقال: ایها الناس! ان یومکم هذا یوم یثاب فیه المحسنون و یخسر فیه المبطلون و هو اشبه بیوم قیامکم، فاذکروا بخروجکم من منازلکم الی مصلاکم خروجکم من الاجداث الی ربکم و اذکروا بوقوفکم فی مصلاکم و وقوفکم بین یدی ربکم، و اذکروا برجوعکم الی منازلکم، رجوعکم الی منازلکم فی الجنه.

عباد الله! ان ادنی ما للصائمین و الصائمات ان ینادیهم ملک فی آخر یوم من شهر رمضان، ابشروا عباد الله فقد غفر لکم ما سلف من ذنوبکم فانظروا کیف تکونون فیما تستانفون (1)

ای مردم! این روز شما روزی است که نیکوکاران در آن پاداش می گیرند و زیانکاران و تبهکاران در آن مایوس و نا امید می گردند و این شباهتی زیاد به روز قیامتتان دارد، پس با خارج شدن از منازل و رهسپار جایگاه نماز عید شدن به یاد آورید خروجتان از قبرها و رفتنتان را به سوی پروردگار، و با ایستادن در جایگاه نماز به یاد آورید ایستادن در برابر پروردگارتان را و با بازگشت به سوی منازل خود، متذکر شوید بازگشتتان را به سوی منازلتان در بهشت برین، ای بندگان خدا، کمترین چیزی که به زنان و مردان روزه دار داده می شود این است که فرشته ای در آخرین روز ماه رمضان به آنان ندا می دهد و می گوید:

«هان!بشارتتان باد، ای بندگان خدا که گناهان گذشته تان آمرزیده شد، پس به فکر آینده خویش باشید که چگونه بقیه ایام را بگذرانید.»

عارف وارسته ملکی تبریزی درباره عید فطر آورده است: «عید فطر روزی است که خداوند آن را از میان دیگر روزها بر گزیده است و ویژه هدیه بخشیدن و جایزه دادن به بندگان خویش ساخته و آنان را اجازه داده است تا در این روز نزد حضرت او گرد آیند و بر خوان کرم او بنشینند و ادب بندگی بجای آرند، چشم امید به درگاه او دوزند و از خطاهای خویش پوزش خواهند، نیازهای خویش به نزد او آرند و آرزوهای خویش از او خواهند ونیز آنان را وعده و مژده داده است که هر نیازی به او آرند، بر آوره و بیش از آنچه چشم دارند به آنان ببخشند و از مهربانی و بنده نوازی، بخشایش و کارسازی در حق آنان روا دارد که گمان نیز نمی برند.» (2)

روز اول ماه شوال را بدین سبب عید فطر خوانده اند که در این روز، امر امساک و صوم از خوردن و آشامیدن برداشته شده و رخصت داده شد که مؤمنان در روز افطار کنند و روزه خود را بشکنند فطر و فطر و فطور به معنای خوردن و آشامیدن، ابتدای خوردن و آشامیدن است و نیز گفته شده است که به معنای آغاز خوردن و آشامیدن است پس از مدتی از نخوردن و نیاشامیدن. ابتدای خوردن و آشامیدن را افطار می نامند و از این رو است که پس از اتمام روز و هنگامی که مغرب شرعی در روزهای ماه رمضان، شروع می شود انسان افطار می کند یعنی اجازه خوردن پس از امساک از خوردن به او داده می شود.

عید فطر دارای اعمال و عباداتی است که در روایات معصومین(ع) به آنها پرداخته شده و ادعیه خاصی نیز آمده است.

از سخنان معصومین(ع) چنین مستفاد می شود که روز عید فطر، روز گرفتن مزد است. و لذا در این روز مستحب است که انسان بسیار دعا کند و به یاد خدا باشد و روز خود را به بطالت و تنبلی نگذراند و خیر دنیا و آخرت را بطلبد.

و در قنوت نماز عید می خوانیم:

«... اسئلک بحق هذا الیوم الذی جعلته للمسلمین عیدا و لمحمد صلی الله علیه و آله ذخرا و شرفا و کرامة و مزیدا ان تصلی علی محمد و آل محمد و ان تدخلنی فی کل خیر ادخلت فیه محمدا و آل محمد و ان تخرجنی من کل سوء اخرجت منه محمدا و آل محمد، صلواتک علیه و علیهم اللهم انی اسالک خیر ما سئلک عبادک الصالحون و اعوذ بک مما استعاذ منه عبادک المخلصون »

بارالها! به حق این روزی که آن را برای مسلمانان عید و برای محمد(ص) ذخیره و شرافت و کرامت و فضیلت قرار دادی از تو می خواهم که بر محمد و آل محمد درود بفرستی و مرا در هر خیری وارد کنی که محمد و آل محمد را در آن وارد کردی و از هر سوء و بدی خارج سازی که محمد و آل محمد را خارج ساختی، درود و صلوات تو بر او و آنها، خداوندا، از تو می طلبم آنچه بندگان شایسته ات از تو خواستند و به تو پناه می برم از آنچه بندگان خالصت به تو پناه بردند.

در صحیفه سجادیه نیز دعایی از امام سجاد(ع) به مناسبت وداع ماه مبارک رمضان و استقبال عید سعید فطر وارد شده است:

«اللهم صل علی محمد و آله و اجبر مصیبتنا بشهرنا و بارک لنا فی یوم عیدنا و فطرنا و اجعله من خیر یوم مر علینا، اجلبه لعفو و امحاه لذنب و اغفرلنا ما خفی من ذنوبنا و ما علن ... اللهم انا نتوب الیک فی یوم فطرنا الذی جعلته للمؤمنین عیدا و سرورا و لاهل ملتک مجمعا و محتشدا، من کل ذنب اذنبناه او سوء اسلفناه او خاطر شرا اضمرناه توبة من لا ینطوی علی رجوع الی.»

پروردگارا! بر محمد و آل محمد درود فرست و مصیبت ما را در این ماه جبران کن و روز فطر را بر ما عیدی مبارک و خجسته بگردان و آن را از بهترین روزهایی قرار ده که بر ما گذشته است که در این روز بیشتر ما را مورد عفو قرار دهی و گناهانمان را بشوئی و خداوندا بر ما ببخشایی آنچه در پنهان و آشکارا گناه گردانیم ... خداوندا! در این روز عید فطرمان که برای مؤمنان روز عید و خوشحالی و برای مسلمانان روز اجتماع و گردهمائی قرار دادی از هر گناهی که مرتکب شده ایم و هر کار بدی که کرده ایم و هر نیت ناشایسته ای که در ضمیرمان نقش بسته است به سوی تو باز می گردیم و توبه می کنیم، توبه ای که در آن بازگشت به گناه هرگز نباشد و بازگشتی که در آن هرگز روی آوردن به معصیت نباشد. بارالها! این عید را بر تمام مؤمنان مبارک گردان و در این روز، ما را توفیق بازگشت به سویت و توبه از گناهان عطا فرما.» (3)

پی نوشت ها:

1- محمدی ری شهری، میزان الحکمه، 7/131 - 132

2- میرزا جواد آقا ملکی تبریزی، المراقبات فی اعمال السنه، تبریز، 1281 ق ص 167، مجله پاسدار اسلام، ش 101، ص 10

3- نک: ماهنامه پاسدار اسلام، شماره 101، اردیبهشت ماه 1369 ص 10 - 11، 50

رمضان، تجلی معبود (ره توشه راهیان نور) صفحه 248

جمعی از نویسندگان

apixbax.rozblog.com

Mr.Apix بازدید : 394 سه شنبه 31 خرداد 1390 نظرات (0)

با ایده اولیه شروع می كنیم. بسته به نوع جهان بینی شما، یك موضوع میتونه در هر جهتی بیان بشه. مثلآ موضوع یك آدم گدا كه داره از گرسنگی میمیره اگه دست من باشه گریه ی بیننده رو در میارم ولی اگه دست بهرام عظیمی باشه اشك بیننده رو از خنده در میاره. ( نتیجه میگیرم دنیا یعنی نگرش!)

 

ایده میتونه الهام شما از یک شعر یا عکس باشه یا یک آگهی بازرگانی که سفارش شده, یا یک داستان که قبلآ نوشته شده و ...

فیلمنامه شما میتونه منظم و اصولی نوشته بشه و میتونه ساختار شکنی کنه و فقط بر اساس احساس نوشته بشه و آخرش هم به هیچ جای خاصی ختم نشه. تصمیم با شماست

 

دوم: فرم

 

Form یا قالب، بستگی به ایده داره. قالب, بحث خیلی وسیعیه و كلآ در بر گیرنده ی تكنیك، بیان، رنگ، صدا، فضا سازی، میزانسن، تدوین، دیالوگ، سبك و غیره است.

فرم كمك میكنه كه كار شما منحصر به فرد باشه و باید توجه كنید كه تمام اجزای فیلم اتحاد خودشون رو حفظ كنن در غیر اینصورت بیشتر به آش شعله قلم كار شباهت پیدا می كنه تا انیمیشن.

 

بنابراین باید كارتون رو از حالت اولیه (كلیشه) خارج كنید و آنرا مطابق ایده و موضوع شكل بدهید تا حرفی برای گفتن داشته باشه. اما چگونه؟...

با استفاده از ابزارهای زیر:

 

(از اینجا به بعد همه ی نکات, زیر مجموعه ی فرم و قالب هستند)

 

سبك/Style

 

میتونه Real  یاFantasy  یا هزار سبك دیگه باشه. میتونه یه سبك جدید باشه كه خودتون اختراع می كنید. با توجه به نوع داستان و تکنیک و فضاهای مورد نیاز سبکتون رو انتخاب کنید. شخصیت داستان شما میتونه هر گونه چهره ای داشته باشه, همه جور بدن و نوع حرکتی میتونه داشته باشه چون مال شماست.

شما میتونید شهر رو وارونه بسازید یا همه چیز رو شبیه واقعیت سر جای خودش قرار بدهید, تصمیم با شماست.

اولین چیزی که برای ساخت انیمیشن لازم دارید فضایی است که داستان در اون اتفاق میوفته پس خیلی مهمه.

 

تكنیك

نكته ی اصلی در تكنیك اینه كه هر تكنیك فضا و حس خاصی رو میرسونه. آهنگی كه با پیانو زده میشه نمیتونه حس همون آهنگ رو با ساز دودوك بیان كنه و به همین ترتیب تكنیك انیمیشن خمیری نمیتونه حس ضد نور رو منتقل كنه.

 

برای من و كسایی كه تنها كار مفید زندگیمون نشستن پشت كامپیوتره یك امتیاز مثبت وجود داره و یك امتیاز منفی (!!!) مثبتش اینه كه در كامپیوتر از هنر دست كمك گرفته نمیشه و بی نهایتِ دیجیتال به كمكمون میاد. بنابراین هیچ محدودیت اجرایی نداریم.

منفیش اینه كه از خیلی تكنیكها محرومیم مثل تكنیك شن (Sand) و نقاشی روی شیشه و خمیری و Puppet و غیره. با كامپیوتر میشه شبیه سازی كرد ولی مثل قالب كردن آب طلا به جای طلاست.

 

پس تكنیك رو متناسب با كار انتخاب كنید. دو بعدی یا سه بعدی هركدوم یك حس متفاوت داره، در انیمیشن با نرم افزار Maya, تكنیك معادل فضای حاکم بر کار مثل فضا سازی, نورپردازی, حرکت, رنگ و جزئیات هست.

 

 

بنابراین تکنیک باید دربرگیرنده احساس شما نسبت به داستان باشه و به بیان کمک کنه. فرض کنید داستانی داریم که قراره کیف یک پیرزن دزدیده بشه و در حال دویدن به دنبال کیف زمین بخوره و یک صحنه ملودرام به وجود بیاد.

این صحنه رو خیلی خوب میشه با تکنیک Cut Out غمگینش کرد. اما اگه سه بعدی باشه در انتقال حس ممکنه ضعیفتر عمل کنه.

 

بیان

 

همونطور كه میدونید انیمیشن یعنی متحرك سازی. اگه انیمیشن كوتاه زیاد دیده باشید ناخودآگاه با انواع بیان آشنا شده اید. بیان یعنی روایت داستان. روایت میتونه متكی به تصویر باشه مثل پانتومیم، میتونه از دیالوگ كمك گرفته بشه و ...

 

در هالیوود به ده دقیقه اول فیلم " دقایق طلایی " گفته میشه. کارگردان و فیلمنامه نویس اگر در این ده دقیقه تونستن بیننده رو مجذوب کنند و به داخل فیلم بکشن داستان خوب و قوی ای خواهند داشت. این اتفاق اگر تا دقیقه 20 هم نیوفته بیننده شروع به خاراندن اعضای بدنش می کنه و در دقیقه 30 هم اگر این اتفاق نیوفته من یکی از سینما میرم بیرون.

 

همه چیز مربوط به کشاکش یا درام (Drama) میشه. در انیمیشن کوتاه فرصت کافی برای ایجاد کشاکش هست و لازمه که به همون نسبت بتونید بیننده رو به شنیدن داستانتون وادار کنید (مگر اینکه فیلمتون داستان نداشته باشه و کاملآ انتزاعی باشه)

 

بیان باید با بیننده ارتباط برقرار کنه و احساسات و عواطف مخاطب رو تحریک کنه. خشم/ غم/ خنده/ نفرت و کنجکاوی نمونه ی این احساسات هستند. بعد شروع به تعریف داستان می کنید. در قسمت بالا یک پیرزن داشتیم که کیفش رو یک دزد ازش میگیره و پیرزن دنبالش میکنه و زمین میخوره. این اتفاق شروع داستان هست. حالا به یک درام احتیاج داریم: 

 

پیرزن بیچاره وقتی جوون بود قهرمان دو میدانی بود! همونطور که افتاده زمین یاد جوونیاش میوفته در حالی که مدال مسابقه دو رو به گردنش میندازه.

 

ادامه ی این داستان باید یک نکته داشته باشه. مثل اینکه برای زندگی گاهی باید دوید و گاهی باید ایستاد. و طبق این منطق داستان رو جلو ببرید.

 

میزانسن

 

 mise - en - scneزبان فرانسوی به معنی به صحنه آوردن و صحنه پردازی است. وظیفه میزانسن کمک به بیان داستان است.

در صحنه پردازی شما حسی به بیننده منتقل میکنید که برای بیان قوی لازمه. مثلآ در انیمیشن شیر شاه 1 اون صحنه ای که Oscarبا پدر سیمبا مبارزه می کنه در پس زمینه آتش و دود وحشتناکی می بینیم و نور از زیر به صورت Oscarتابیده شده که حاکی از شخصیت شیطانی اسکار هست.یا در صحنه ی رژه کفتارها سایه مهیب آنها روی دیوار افتاده و از جلوی اسکار مارش نظامی میرن.

 

 

 

میزانسن شامل: پس زمینه, زاویه دوربین, زاویه نور, رنگ و اشیاء صحنه و غیره میشه. در سینما میزانسنهای پیچیده ای دیده میشه ولی لزومی نداره شما در کارتون همچین میزانسنی داشته باشید.

 

برای اون پیرزنه که زمین خورده, صحنه پردازی باید کهولت و زوال رو نشون بده. یک خانه ی فرسوده در پس زمینه و نورپردازی غروب آفتاب. تونالیته رنگهای خاکستری هم کمک میکنه که تاثیرگذاری بیشتر بیشه.

 

- میان برنامه -

به نظر من میزانسن پیچیده به درد لای جرز میخوره. در یک سکانس یک دقیقه ای که تمرکز روی شخصیت هست هیچکس نمیتونه متمرکز پس زمینه و میزانسن بشه. میزانسن هارو ساده انتخاب کنید تا روی اعصاب مخاطب پا نگذارید.

 

در میزانسن اصولی وجود داره که در این بحث نمیگنجه. خوشبختانه کتاب در این زمینه زیاده پیشنهاد میکنم کتاب " شناخت سینما " رو بخونید.

 

 

صدا و موسیقی

 

این بخش جادویی در درجه اول به خودتون کمک میکنه که حس بگیرید. اگر قراره داستانتون در یک کارگاه چوب بری اتفاق بیوفته بد نیست یک ساعت از سر و صداهای موجود در کارگاه رو ضبط کنید و هنگام کار به آن گوش کنید!

یا برای نوشتن یک فیلمنامه ملودرام به موسیقی های زمینه گوش کنید. آهنگهایی مثل Secret Garden – Nocturne شمارو به اوج خلاقیت میرسونه و میتونه تخیلتون رو شاعرانه کنه. کارهای پینک فلوید – Malmsteen Paul Muriat و هر موزیکی که حستون رو تشدید میکنه هنگام کار توصیه میشه.

 

اما قرار دادن موسیقی روی انیمیشن:

 

صدا, موسیقی و ساز هم مثل تصویر رنگ داره. صداهای شیشه ای, ناقوسی, اپرا با صدای زن, اکتاو بالای پیانو و کلآ صداهایی که به شما احساس غربت و سردی میده صداهای سرد هستند. اما صدای اکتاو پایین ویولن سلو, گیتار نایلون و آکوستیک, ویولن, ساکسفون و دودوک و صدای اپرای مرد که احساس همدردی و نزدیکی رو میرسونه صداهایی گرم هستند.

صداهای ضربی و ریتمیک بیشتر به درد صحنه های جنگ و مبارزه و قدرت نمایی می خوره. همچنین صداهای Industrial رو داریم که مارو به فضای ماشینی و بی روح میکشه.

 

( البته این تقسیم بندی کاملآ شخصیه و من از نظر خودم گفتم و یه چیز حسیه )

 

با صدا میتونید روح مخاطب رو به بازی بگیرید و تاثیر تصویر رو چندین برابر کنید. موسیقی رو میتونید ترکیب کنید از صداهای گرم و سرد. مثلآ برای صحنه زمین خوردن همون پیرزن میشه از صدای پایین ویولن سلو کمک گرفت و همراهش یک پیانو با صدای بالا, نور امید رو در ذهن جاری کنه.

 

صداگذاری یا Sound Effect نقش خیلی مهمی داره. اگر در فیلمتون یک قراره در یک خانه قدیمی باز بشه اگه صدای قیژ قیژ نده روح صحنه گرفته میشه. یا راه رفتن روی چوب صدای خاص خودش رو داره که قلب آدم رو تکون میده و اگه استفاده نکنید انگار کاراکتر روی فرش قدم میزنه.

 

تدوین و دیالوگ

 

برای تدوین میتونید از کتابهای بسیاری که در این زمینه هست استفاده کنید. تدوین مرحله نهایی است و نقش اصلی رو در روایت داستان بازی می کنه. اتحاد موضوعی سکانسها, کات, تدوین خطی یا غیر خطی, جلوه های نهایی, Fade, Dissolve و خیلی خیلی خیلی کارهایی که وقتی کارتون تموم بشه تازه شروع میشه!.

در مورد دیالوگ, نوشتن دیالوگ کار شمارو محدود به یک زبان میکنه و وابستگی به دیالوگ یک بدی داره, ممکنه کسی منظور اصلی رو متوجه نشه و زبون شمارو نفهمه حتی اگه انگلیسی هم دیالوگ بنویسید تو ایران هنوز هشتاد درصد انگلیسی بلد نیستن.

اما خوبیش اینه که کار رو حرفه ای تر میکنه,من عاشق قرار دادن Monologue روی متن فیلم هستم. صدای یک انسان میتونه مخاطب رو بیشتر همراه فیلم بکشه.

 3dpers.blogfa.com

مطالب مرتبط
ارسال نظر برای این مطلب

کد امنیتی رفرش
درباره ما
Profile Pic
اين سايت سعي دارد محيطي آموزشي براي هنرمندان ايجاد كند تا سطح دانايي را در رابطه با رشته خود يا رشته مورد علاقه افزايش دهد و آشنايي با افراد هنرمند در فضاي مجازي اينترنت و در نهايت همكاري در پروژه هاي كاري شخصي يا گروهي هر يك از افراد
اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • نظرسنجی
    با ايجاد كدام بخش انجمن موافق هستيد؟
    آمار سایت
  • کل مطالب : 416
  • کل نظرات : 36
  • افراد آنلاین : 2
  • تعداد اعضا : 8
  • آی پی امروز : 84
  • آی پی دیروز : 72
  • بازدید امروز : 106
  • باردید دیروز : 103
  • گوگل امروز : 3
  • گوگل دیروز : 3
  • بازدید هفته : 245
  • بازدید ماه : 106
  • بازدید سال : 19,797
  • بازدید کلی : 162,378